Borbár a sörbarlangban - VinoPiano
A fiatal tulajdonos, Vajas Balázs néhány évvel ezelőtt döntött úgy, hogy 5 év után hazatér Angliából és egy itthoni Michelin-csillagos helyen dolgozik tovább séfként; majd eladva lakását, megnyitja saját helyét, ahol csak néhány nagyon egyszerű – de annál finomabb – étel és sok bor kapja a főszerepet. Az eredmény egy mesterkéltségtől totálisan mentes, egyszerű, szerethető borbár lett, ahol teljesen egyedi a kínálat és ráadásul még jót is ehetünk.
Írta: Borigo
Sokan elszomorodtunk, amikor megláttuk, hogy bezár a VinoPiano a Bartók Béla út elején, a Szent Gellért tértől néhány lépésre. A hely csak néhány éve nyitott, de ez idő alatta környékbeli borbarátok és művészek egyik törzshelyévé vált. Akkor még nem tudtuk, hogy hamarosan újranyitnak a ferencvárosi sörbarlangban, a mikrosörfőzde-rajongók Mekkájában, az Élesztőházban.
Az új koncepció keretében
Hozd el a csajodat is! néven nyitottak volna, de ez még az őrültségekre hajló élesztősöknek is meredeknek tűnt. Végül maradt a régi név, a polcokon pedig a megszokott pincék, de a sor sosincs lezárva,
Balázs járja a vidéket és időnként valódi kincsekre lel.
Szentesi Kata pinot és kékfranos házasítása, az Érintés például egy ilyen tétel, de érdemes megkóstolni a szekszárdi
Toronyi György vagy a csongrádi
Balogh Árpád borait is. A borok ára egyébként kifejezetten barátinak mondható, simán kérhetünk féldecinként, itt a jellemző ár 200-300 forint, palackra 15%, elvitelnél pedig 25% kedvezményt adnak.
Azt mondja, ez a kutatás sokkal melósabb, de jobban élvezi így. Nemcsak a borok terén akar újat adni, hanem a nálunk néhány éve bevezetett, de a kommerszeken túl szinte szűz területnek számító
ciderek terén is. Egy csapattal együtt dolgozik ezen, az élesztősökkel pedig egy fesztivált is szerveznek. Még a Bartókról öröklött, állandó program a
bormozi, nyáron pedig a
Borozz a borásszal névre hallgató rendezvénysorozattal várják a borbarátokat a Pop-up fröccsteraszon.
A VinoPiano nemcsak a borok miatt jelent színfoltot az Élesztőház egyre bővülő palettáján: az udvar felé nyitott bárban különféle, a borokhoz kiválóan passzoló
tapasokat (olíva, sajtok, kolbászok, marinált gomba, házi kacsamájpástétom, konfitált oldalas) és
meleg ételeket (füstölt libamell diós zellersalátával, grillkolbász medvehagymás sajtkrémmel) vehetünk magunkhoz. Érdemes egy próbát tenni, a nyári melegben a pince különösen nyerő lesz!